Yläkuva
kaari

Arthur Jussen

 

Arthur Jussen (f.1996) är aktiv som solist samt som duopianist med sin bror Lucas Jussen. Jussen inledde sina pianostudier med Leny Bettmann i hemstaden Hilversum. Tillsammans med sin bror studerade han i Portugal och Brasilien på inbjudan av Maria João Pires. Av övriga lärare kan nämnas Jan Wijn och Ton Hartsuiker.

 

År 2004 valdes Jussen till Årets unga musiktalang i Nederländerna. År 2011 tilldelades bröderna Jussen det första Concertgebouw-priset för en ung talang, två år senare Mecklenburg-Vorpommerns festivals publikpris.

 

Jussen har uppträtt med samtliga nederländska orkestrar såsom Concertgebouw och Rotterdams och Haags filharmoniker. Tillsammans med sin bror har han konserterat med bl.a. Dallas symfoniker, Hong Kongs filharmoniker, Berlins kammarorkester, Sydneys symfoniker och Shanghais symfoniker. År 2013 uruppförde duon Theo Loevendies Together, ett verk skrivet åt dem.

 

Bröderna Jussen har gett duo- och recitalkonserter i bl.a. Nederländerna, Tyskland och Polen. 2016 debuterade de med Mariinskijs orkester och Valeri Gergijev på Vita nätter-festivalen i Petersburg. De har turnerat i Europa, Japan, Kina och Sydkorea.

 

År 2010 inledde duon ett samarbete med Deutsche Grammophon. Debutskivan med musik av Beethoven tilldelades Edison-priset. Även deras fjärde skiva, med Mozarts pianokonserter KV365 och KV242, tilldelades Edison-priset. Den togs dessutom med på Gramophones lista ”De 50 bästa Mozartskivorna”.

 

Konsertsäsongen 2016-17 uppträder Arthur Jussen med bl.a. Rotterdams filharmoniker och debuterar med Finländska kammarorkestern. Tillsammans med sin bror ger han recitaler i bl.a. Tyskland, Turkiet, Ryssland och Spanien. Duon uppträder dessutom med bl.a. Concertgebouw och Warszawas symfoniker, och debuterar med Bangkoks symfoniker och Orquesta Sinfónica de Tenerife.

 

www.arthurandlucasjussen.com